17 aug. 2011

Metoda celor sase palarii






          
             Metoda "Celor 6 Palarii"  este interesanta, putini oameni o cunosc ,iar aceia sunt oamenii de care va indragostiti, sunt oamenii care vi se par inteligenti, creativi,optimisti  etc . Cu totii putem profita de aceste oportunitati. Poate ca tu crezi ca nu te pricepi la anumite lucruri…ei bine prietene vei fi uimit de cate poti fi in stare.


            Concept 

      Ideea aceasta sta la baza unei metode pentru sporirea eficacitatii discutiilor si procesului de gandire, metoda pusa la punct de profesorul Edward De Bono, considerat drept cea mai mare autoritate mondiala in domeniul gandului creativ.


       Ideea de a ne imagina ca, in cursul unei discutii sau in timp ce reflectam asupra unei probleme care ne chinuie, ne punem in cap palarii de culori diferite, poate sa para destul de puerila si fara folos. Dar, inainte de a o respinge, tineti cont ca firme multinationale ca IBM, Kodak, NTT, Exxon, pentru a nu le mentiona decat pe cele mai cunoscute, au platit sume uriase de bani profesorului De Bono pentru a preda metoda si aplicarea ei angajatilor si managerilor firmei.


         Cum functioneaza metoda?


      Practic, este vorba de a ne imagina ca avem la dispozitie sase palarii de culori diferite, fiecare corespunzatoare unei anumite functii a gandului, adica:


     Palaria alba - evaluarea obiectiva a situatilor:  fapte, cifre, informatii. Cu palaria aceasta pe cap, este mai usor sa vedem lucrurile asa cum sunt, fara nici o parere, interpretare, critica, emotie;


    


   
Palaria rosie - se refera la emotii, la senzatii si la intuitii. Cand gandim cu palaria rosie pe cap, nu este nevoie sa dam nici o justificare; Palaria neagra - ganduri negative, critica, pesimism, tot ceea ce poate merge prost




     




Palaria galbena - oportunitati, ganduri pozitive, optimism. Cu aceasta palarie pe cap, trebuie sa gandim pozitiv si sa vedem numai avantajele situatiei;


        




 Palaria verde - creativitate, ganduri neobisnuite, ipoteze fantastice, brainstorming. Cu palaria verde in cap, nu exista nici o limita in calea gandurilor (veti avea tot timpul sa v-o puneti pe cea neagra).   
     



        Palaria neagra o poti purta cand esti prea entuziasmat si foarte optimist cineva trebuie sa te aduca cu picioarele pe pamant iar aceasta o va face..


       






Palaria albastra - permite observatii asupra gandurilor si corectarea lor.


            








   Medoda se poate folosi fie :


-cand vrem sa concepem un plan de afaceri,
-cand nu mai avem idei si ne aflam intr-un blocaj mintal,
-chiar si atunci cand vrei sa cuceresti pe cineva, TREB DOAR SA-TI IMAGINEZI CA AI O ANUMITA PALARIE, in functie de situatie.

          De ce metoda aceasta s-a dovedit asa de eficace?


1.Pentru ca ne permite sa intram si sa iesim dintr-un anurnit rol (emotiv, critic, optimist, creativ s.a.m.d.) fara sa ne simtim implicati la nivel personal. De fapt, a ne pune o palarie (atat de metaforica), ne permite "sa ne jucam rolul" fara sa mai tinem cont de limitele obisnuite.

       
      De exemplu, cineva poate ca nu se simte in largul lul daca e vorba sa-si exprime emotiile aparent nerationale in legatura cu o afacere, in timp ce, daca este "obligat" sa poarte palaria rosie, o va face liber. Sau poate ne e frica sa expunem o idee noua si aparent ciudata, dar cu palarie verde "pe cap"  suntem chiar incurajati sa o facem. 


2.Pentru ca metoda ne permite sa analizam o problema din toate punctele de vedere, concentrandu-ne de fiecare data asupra unui singur aspect, in timp ce, de obicei, functiile acestea se suprapun, incurcandu-se una cu alta, iar alte aspecte sunt neglijate.

     
        De exemplu, cand muncim in faza de "palarie alba", trebuie analizate pur si simplu faptele certe si nu avem voie deloc sa spunem pareri personale sau sensatii. Daca se foloseste palaria verde, putem da frau liber capacitatilor noastre inventive, fara frica de a fi criticati sau de a ne face de ras.


3.Putem schimba imediat “registru” pe care ne aflam.
   
     De exemplu: cand suntem intr-o situatie negativa “a schimba palaria” poate fi solutia cea mai buna. Folosind destul de des aceasta tehnica,este posibil sa cream un reflex conditionat,Adica ,a “ne pune palaria verde” inseamna sa dam frau creativitatii si a o folosi pe cea alba inseamna a evalua obiectiv situatia.
       Este atat de distractiv sa porti aceste palarii in anumite situatii, incat vei incepe sa razi de unul singur pentru ca cel cu care stai de vorba nu stie ca tu ai o palarie care te face atat de minunat,vei fi uimit de capacitatile tale,iar lumea se va indragosti de tine.
                                     
Iti urez mult succes! si nu uita : POARTA PALARIE  !


Articol scris de Florin


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu